Ik mocht voor het werk een recept op intranet plaatsen. Het merendeel van de collega's zijn mannen. Dus dat moest uiteraard een gerecht worden wat de mannen zou aanspreken, en waar hun vrouw ook goed van mee zou kunnen genieten.
Ingrediënten (6 burgers)
Burgers
Broodje
6 zachte witte bolletjes open gesneden
600 gram rauw gehackt (de vegetarische slager)
2 eieren
2 sjalotten of 1 ui gesnipperd
4 teentjes geperste knoflook
Snufje zout
Snufje peper
4 theelepels djinten (gemalen komijn)
4 theelepels koriander
Chilipoeder
Olijfolie
Olijfolie
6 zachte witte bolletjes open gesneden
IJsbergsla
Komkommer in plakjes
Tomaten in plakjes
Griekse/Turkse yoghurt
Mangochutney
(merk: Patak’s, supermarkt)
Natuurazijn
Suiker
Bereiding
Kneed het gehakt met de eieren, ui, knoflook, zout, peper, djinten, koriander en chilipoeder tot een geheel.
TIP: Ik heb altijd de nijging uit te schieten met de chilipoeder. Voeg met kinderen een snufje chilipoeder toe, voor licht pittig 1 theelepel en medium pittig 2 theelepels.
TIP: Ik heb altijd de nijging uit te schieten met de chilipoeder. Voeg met kinderen een snufje chilipoeder toe, voor licht pittig 1 theelepel en medium pittig 2 theelepels.
Doe de ijsbergsla in een bak met koud water en
ijsblokjes, en laat dit staan tot je klaar bent. Dit maakt de sla lekker
knapperig.
Doe de plakjes komkommer in een schaaltje en giet er
natuurazijn overheen tot de komkommer onder staat. Voeg vervolgens naar smaak enkele
theelepels suiker toe, goed roeren. Laat dit staan tot je klaar bent.
Pak een grill- of bakpan en zet de pan, zonder olie, op hoog vuur. Leg nu de binnenzijde van de broodjes in de pan om ze te roosteren, zo krijgen ze een lekker krokant bruin korstje.
Smeer de buitenzijde van de hamburger in met olijfolie en
leg de burger in de hete pan. Bak de burgers tot ze gaar zijn, tussendoor even
keren.
TIP: Ik schroei de burgers altijd aan op hoog vuur, beide zijden, en bak de burgers daarna verder op laag vuur. Om de burgers warm te houden kun je ze inpakken in aluminiumfolie.
TIP: Ik schroei de burgers altijd aan op hoog vuur, beide zijden, en bak de burgers daarna verder op laag vuur. Om de burgers warm te houden kun je ze inpakken in aluminiumfolie.
Voor de saus heb je de yoghurt en mangochutney nodig. Op
1 flinke eetlepel yoghurt roer je er 3 á 4 theelepels mangochutney doorheen.
TIP: Tussendoor goed proeven of de saus niet te pittig is!
TIP: Tussendoor goed proeven of de saus niet te pittig is!
Pak de onderkant van het broodje en besmeer deze met
saus. Leg de burger, komkommer en tomaat op het broodje. Flinke
schep saus over de burger en als topping de knapperige sla (die was ik
voor de foto vergeten).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten